ó
 
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 


Főleg Ausztriában éri sok támadás a túrasízőket mondván, hogy komoly természeti károkat okoznak. Igaz, hogy sok esetben a vadászok, akik anyagi érdekeiket féltik, állnak ezeknek a támadásoknak a hátterében, mégis beszélni kell a témáról, mert van benne igazság.

 

Állatvilág

Ha nyáron megriasztunk egy szarvast vagy vaddisznót, az még nem tragédia. Más a helyzet télen. A megriasztott állatnak sokkal több energiájába kerül a térdéig vagy hasáig érő hóban menekülni. Ezt az energiát pótolnia kell, amit fokozott fű és rügy fogyasztással tud megtenni. Ennek nyomai jól észrevehetőek a túraútvonalak mentén.

Forgalmas, sokak által használt útvonalak mentén mindazonáltal az állatok lassan hozzászoknak az emberi jelenléthez, és nem ijednek meg olyan könnyen, míg ez nem mondható el a jó kis „titkos” utak mentén, ott fokozottan jelentkezik a probléma.

Több madárfajt is zavar a túl nagy forgalom az erdős és az erdőhatár feletti részeken. Az ember jelenléte negatívan befolyásolja szaporodásukat, főleg a dürgési időszakban okoz ez problémát, ami általában kora tavaszra esik, a túrasíszezon utolsó harmadára. Szerencsés ezért elkerülni ezeknek a nagymadaraknak az élőhelyeit. Bajorországban ennek megkönnyítésére alkalmaznak kis zöld túrasízőket ábrázoló táblákat, melyek ezeket az elkerülő utakat mutatják, s az útvonalak kezdeténél ezekről összefoglaló térképeket is találni.

 

Növényvilág

A növényvilág védelme nemcsak önmagáért fontos. A dús vegetáció megelőzi a talajeróziót, ezzel védve a völgyben lakókat nyáron a sárcsuszamlásoktól, télen pedig a lavináktól.

Legnagyobb kárt a lécek kantnija okozza:

 • A túraútvonalakon növő fiatal hajtásokat levágja, a friss ágacskákról pedig lehántja a kérget az éles kantni. Ha nem az első, akkor a sokadik arra járó talpa alatt esik ez meg. Ez az erdő megújulását, megfiatalodását nehezíti meg.

 • Lendületes lesiklásoknál sok növényről lesöprik a havat a sílécek. A szabaddá vált növényeket ilyenkor a kedvezőnél több meleg éri, így többet párologtatnak, viszont a fagyott talajból nem tudnak vizet magukhoz venni. Főleg a fiatal növények száradnak így ki, mivel azok kis gyökere nem ér még le a fagyhatár alá mint a kifejlett növényeknek.

 • Speciális eset az alpesi fű, mely egész réteket borít be és adja a táj megszokott látképét. Főleg kora tavasszal, amikor már olvadni kezd a hó, és a túrasízők utoljára rohamozzák meg a még meglévő hófoltokat, akkor éri a legtöbb kár ezt a fűfélét. Igaz szívós, akár 100 évet is megélő növényről van szó, éppen ezért jellemző rá, hogy nagyon lassan nő, hosszú időre visszaveti növekedését, ha a téli pihenője nem zavartalan, vagy levágják friss hajtásait.

 

A felszerelésről

 

A hegyi sportok piaca gyorsan változik, rengeteg újdonság jelenik meg minden évben. Az új piaci szereplők és a már ismert monopóliumok miatt nehéz megállapítani, hogy a továbbiak közül melyik meddig számít majd újnak, milyen gyorsan válnak esetleg elavulttá.


 •  Sílécek

A túrasík általában könnyebbek és szélesebbek mint a pályasík. A klasszikus léceket könnyebb megismerni az orrukon lévő lyukakról, amiknek mentéskor, szánkészítéskor, szállításkor lehet fontos szerepe. A modern túracarvingoknak már nincs meg a klasszikus furat a sí orrán, sok előnyük mellett a klasszikus túrázás során kevesebb célra használhatóak mint klasszikus társaik.

 

Carving sík

A túrasíbe is betört a carving őrület. A túracarvingok hossza azonban a pályacarvingok és a klasszikus túrasík hossza közé esik. A lesiklás élménye jobb velük.

Előnyei:

- biztosabb, tudatosabb kanyarvezetés kisebb íven

- széles orruk jobban „úszik” a mély hó felszínén

- rövidsége és vonalvezetése rossz hóviszonyok között megkönnyíti a sízést.

 

Hátrányai:

- drága, speciális geometriájú fóka kell hozzá

- lejtőre merőlegesen kantnija kevésbé fog (kemény, fagyott hóban, kiugró bordákon, púpokon)

- az extrém carvingok orra szélesebb a meglévő nyomoknál, nehezebb vele a haladás

- súlyuk nehezebb a klasszikus túralécekénél.

 

Klasszikus sílécek

Klasszikus léceket mára már elsősorban csak használtan lehet beszerezni.

- szélesek, hogy kevésbé süllyedjenek a hóba

- élei közel párhuzamosak, ezért nagyon jól fognak a kantnik lejtőre merőlegesen és kemény hóban is

- egyszerű, hosszra vágható fóka jó hozzá

A klasszikus vonalvezetésű sí ajánlott hossza: testmagasság jó síelők részére jó kondícióval, testmagasság-10% amikor a felszerelés súlyára fokozottan kell figyelni. Sok esetben a síre felírták az ajánlott méretezést. (pl. -5+10 cm a testmagasságnál)

 

Rövid sí

Egyre többször látni túrázókat kb. 1 méter hosszúságú sítalpakkal.


Előnyei:

- könnyű

- firnes, jeges hófelszínen lesikláskor használható

- a hótalp mellett a snowboardosok (freeride) kedvelt segédeszköze feljutáshoz

 

Hátrányai:

- porhóban mélyen besüllyed, ilyenkor sem felfelé sem lefelé nem használható

- rövidsége miatt csak kis felületű fóka szerelhető rá, ami meredek helyeken nem megfelelően tapad

- rövid kantnija miatt rosszabbul tart meredek átjárókban, kemény havon

 

Szédszedhető snowboard

Snowboardosok (freeride-osok) álma. 2 és 3 részre szétszedhető deszkák is kaphatók. Felfelé mászáskor ketté választva a deszkát sílécként használva lehet vele felfelé haladni a háton való cipelés helyett. A 3 részre szedhető deszka még praktikusabb, mivel 2 rész már síléc szélességű lécként használható, így túrasí nyomban kisebb energia befektetést igényel a felfelé haladás, a harmadik részt kell csak hátizsákon vinni. A csúcsra felérve a darabok összeszerelhetőek és lesiklásra készek.

 

Telemark sí

 

Előnyös:

- lankásabb lesiklásokhoz és hosszú, viszonylag sík terepen való haladáshoz, ahol viszonylag gyakran kell kisebb emelkedőket leküzdeni, így ideális eszköze az északi hómezők túráinak

 

 

 • Túrakötések

 Több részletben is különböznek a pályasí-kötésektől:

- oldható sarokkötés, így lehetséges a lejtővel párhuzamos felfelé haladás is

- a sarok alatt állítható, többfokozatú sarokemelő segíti a lépést meredek lejtőn

- a kötés orrészébe sok kötésnél visszahúzó rugót építenek, ami csökkenti felfelé mászáskor a léc lelógását, ami oldalazó lépésnél, hátrafelé lépésnél is kellemesebb

 

Alapvetően kétféle kötéstípus között választhatunk: a könnyen kezelhető, kényelmes komfortkötések és a kis súlyú könnyű kötések között. Bármit is választunk fontos, hogy már otthon próbáljunk ki minden funkciót a kötés kezelési útmutatójának alapján. Ma már a túrakötések döntő többsége is kiold baleset vagy esés során, ehhez azonban rendszeres ellenőrzés és karbantartás szükséges a helyes beállítás mellett.

 

Komfortkötések

Ezeknél a kötéseknél a kényelmes kezelhetőségre, biztonságra és sokoldalú használhatóságra esik a hangsúly, emellett a súly másodlagos szempont. Az orr és sarokrész egy platnival vagy rúddal van összekötve, így alkotnak komplett kötést. A sarokfixálás és sarokemelő sok kötésnél síbottal állítható. A kötés oldása nemcsak baleset esetén fontos, lavinába kerüléskor élet-halál kérdése leh

 

Fritschi

A Fritschi könnyű (1800g) komfortkötése forradalmasította ezt a sportágat a ’90-es években. Építési elve a mai piacot is dominálja. Minden funkciója jól kezelhető síbottal, belépés a kötésbe mint a pályakötéseknél (step-in). Titanal II, Titanal III és Freeride kötésük széles körben használt. 2004-05-ös modelljeik az Explore, Express és az Új Freeride. 2007-2008 Freeride Plus, 2009-2010 Eagle.

 

Előnyei:

- 3 állású sarokemelő

- a magas építésű kötés jó lesiklási, irányíthatósági tulajdonságokkal rendelkezik

- a kötések, kiemelkedően a Freeride egy pályakötés biztonságát nyújtják

 

Hátrányai:

- a cipőorr előtti forgáspont energiaigényes felmászást követel, kivétel 2009-től az Eagle!

- a kötés hossza és erőssége csak csillagcsavarhúzóval állítható

 

Könnyű kötések

Azoknak, akiknek a súly nagyon számít (hegymászók, versenyzők, stb.) és nem elsősorban a lesiklás öröméért másznak meg egy hegyet. Ezeknek a kötéseknek igazából csak könnyített sível, és bakanccsal együtt van értelme, így viszont akár 1,5 kg-ot is lehet spórolni lábanként. Ezek a kötések 2 különálló részből állnak, amelyeket nem köt össze platni, közvetlenül a lécre vannak fixen felfúrva.

Ennek nagy hátránya a legtöbb kötésnél:

 • Így csak egy adott bakancsmérethez használható a kötés, vagy át kell fúrni (kisebb méretállítási lehetőség).
 • A kötés biztonsági oldása az esetek nagy részében a sí használat közbeni torzulása miatt (hol homorú, hol domború, de legkevésbé egyenes a sí síelés közben) nem működik. Vagy satuként szorítja be a bakancsot a kötés, vagy akkor is kinyit, amikor még nem lenne szabad oldania. Mindkét eset igen komoly sérüléseket eredményez. A könnyű kötések apostolaként nyilván tartott Dynafit cég 20 éve technikai fejlesztés nélkül gyártja kötéseit, így a biztonságos, minden körülmények közötti, a beállított DIN értéknek megfelelő nyitást nem teszi lehetővé egy kötésük sem, de jelenleg a többi gyártóé sem sajnos kivéve a Fritschi céget.

 

Diamir Vipec 12

Vipec 12 túrasí kötésA svájci Fritschi 5 évig törte a fejét azon, hogy hogyan küszöbölhetné ki a Pin-Pin rendszerű kötések biztonság beli problémáit. A cég eddig is és eztán is csak olyan kötést hajlandó gyártani és értékesíteni, ami a pályasík biztonsági előírásainak megfelelnek. Sem minőségben, sem biztonságban nem hajlandó kompromisszumot kötni. Ezen elv és kemény munka eredményeként született meg és került 2013-45 szezonban piacra a Diamir Vipec 12 Pin-Pin rendszerű kötés, melynél szinte minden túrakötéseket érintő problémával leszámolt.

Az előnyök röviden:

 • Pille súly maximális biztonság mellett
 • Minden körülmények között a beállított DIN erőnél nyit a kötés
 • Minden PIN rendszerű bakanccsal kompatibilis, a biztonsági oldás nincs bakancsgyártó cégre korlátozva (mint a Dynafit esetében), mert a kötés állítható
 • Alacsonyan súlypontnak köszönhetően nagyon jó erőátvitelt biztosít
 • A bakancs a kötésen és ezáltal a lécen támaszkodik fel és nem a kötés két pontján "lóg" a sí felett, mely szintén nagyon komoly erőátviteli előnyt biztosít a Vipec 12 kötésnek minden más versenytárssal szemben

 

 

 • Sarokemelők

A sarokkötésbe épített, általában felhajtható rész, ami azt a célt szolgálja, hogy ne a léc síkjába lépjen vissza a sarok, hanem attól 10°-20°-kal magasabbra. Ennek oka, hogy egy kényelmesebb, vízszintes közeli cipőtalp-síkra lehessen lépni, megakadályozva a vádli izmainak túlnyúlását és a gyorsabb kifáradását. A modernebb kötéseken már 2(3) fokozatú a sarokemelő lankásabb és meredekebb terepre.

Rászerelhető sarokemelőket a ’70-ese évektől használtak. Az első felhajtható sarokemelőt a Silvretta alkotta. A komfortkötéseknél bottal is könnyen állíthatóak, könnyű kötésnél nehézkes a megfelelő állásba forgatni a sarokkötést.

A kötésbe épített sarokemelő és az egyidejűleg megjelenő öntapadós fókák kiszélesítették a túrasí lehetőségeit.

- a meredekebb felmászással számos cikk-cakk utat spórol az ember

- ezért jó kondi mellett gyorsabban lehet felfelé haladni sok helyen, mint nyáron gyalog

- frontális felmászáskor nagyobb a tapadási felület, ezért meredekebb és szűkebb helyeken is sível lehet menni, ahol régen csak gyalog volt lehetséges.

 

 • Sífék és szökevénypánt

A sífék praktikusabb és kényelmesebb. Ugyanúgy, mint a pályasíknél csak bele kell lépni a kötésbe és indulni, nem kell a pántokkal bajlódni. A szökevénypánt felfelé menetelkor zavaró, esésnél pedig szinte lehetetlen a léceket a fejtől távol tartani. Sífék használatakor lavinába kerüléskor azonnal meg lehet szabadulni a síléctől.

Mindezek ellenére sítúrán praktikusabb a szökevénypánt, mivel eséskor a síléc mély porhóban elsüllyedhet, vagy egy kiszögellésről lezuhanva eltűnhet, esetleg másokat sebesíthet meg. Síléc nélkül jeges vagy mély porhóban legyalogolni egy hegyről komoly fizikai és lelki erőt követel. Lavinaveszélyben nem szabad használni a pántot. A szökevénypánt hasznos lehet még a sílécek összekötésére ha hátizsákon kell szállítani vagy szánt kell a lécekből készíteni sérültek szállításához. A pánt segít továbbá a léc megfogásában amikor ferde vagy lejtős talajon kell a kötésbe lépni.

A pántot általában az orrkötésen lévő helyen kell rögzíteni és utána a bakancs köré tekerni; Silvrettánál és Tour Tec-nél egy fémkarikába kapcsolni és kis gumis fogantyúval újra nyitni; Fritschi-nél tépőzárral záródik a láb körül.

El kell tehát dönteni milyen típusú túrára kell a felkészülni, pálya közeli használathoz, freeridehoz kényelmesebb, balesetmentesebb a sífék, hosszú túrához, nehéz terepre, porhóba ajánlatosabb a szökevénypánt.

 

 • Firnvas

Jeges, firnesedett hófelszínen, frissen esett porhóban, ami alatt jég van, hatékony segítője a fókának és a kantniknak (vigyázat, ha felfelé menetkor leér a kantni, megcsúszik a sí, a fóka ilyenkor nem tud érvényesülni és a nyitott kötéssel leffegő lécet újra uralni nehéz! A kantnikat igazából csak lejtőre merőlegesen érdemes használni.),ilyenkor könnyű és biztonságos haladást biztosít. Az orrkötés mögé kerül felszerelésre, az összekötő rúdra vagy platnira kell rápattintani, Silvretta 500 és 505-nél kis nehézséggel, de kötésből való kilépés nélkül felszerelhető.

A firnvas elsősorban az oldalra való csúszás megakadályozására van, visszacsúszás ezzel együtt is lehetséges, ezt csak összefagyott, jeges hóban tudja megakadályozni, erről azonban mindig meg kell győződni, hogy az adott helyzetben mennyire és milyen irányban tart. A firnvasat sokan fölösleges súlynak tartják, pedig jeges részek minden időszakban előfordulhatnak.

Sok kötésnek jó firnvasa van. A Fritschi Diamir kötéseihez több hosszúságban és szélességben is kapható firnvas, ezek mindegyike hátrafelé görbített fogakkal rendelkezik, ami a firnesedett felszínbe könnyű benyomást tesz lehetővé, a hosszú fogak pedig sarokemelő használatakor is hatékonyak. Igaz ez a Fritschi új Axion firnvasára is, aminek különlegessége, hogy állandóan a kötésre szerelve mindig „lábnál” van és bot segítségével bármikor aktivizálható. Sajnos az Axion csak a 2004-05-ös szezon modelljeivel kezdődően kompatibilis.

Komfortkötéseknél a kötés megemelésével csökken a firnvas hatékonysága, ezért meredek, jeges helyeken akkor is alapállásra kell(célszerű) állítani a kötést ha így több cikk-cakkot kell is tenni felfelé menet, mert csak így biztos a fogása.