ó
 
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
 


 

ABS hátizsákLehet hogy uncsi, de ismétlés a tudás anyja, ezért ismét elmondjuk azon meglátásunkat, hogy az öreg hegymászó a jó hegymászó. Mindenki rizikót vállal, aki a téli hegyek közé merészkedik, nemcsak a túrasízők, hanem a hótalpazók és a bakancsos túrázók is! Az igen kellemetlen húzd meg-ereszd meg lavina jeladó-vevőteleknek van egy olyan velejárója is, amiről talán kevesen tudtok, hogy lényegesen több a lavina, mint korábban.

Ne a szerencsén múljon az életed, tájékozódj nálunk, segítünk! Kis elmélet: legkönnyebben bakancsos turistaként indíthatsz el lavinát, utána következik a hótalp és legkisebb eséllyel sín. Hogy miért? Mert a sível suhansz leggyorsabban tova, illetve ott jobban eloszlik a terhelés is, szemben a gyalogos és hótalpas haladással szemben, ahol gyakorlatilag perforálva van

a hó, lapát és csákányakárcsak a wc papír, aminek megfelelően ez eredmény is hasonló, tehát a perforáció mentén könnyen szakad a papír is és a hótakaró is. Ezen érdemes elmélkedni üldögélés közben. És ha a témáról már a HVG is ír, ami azért nem egy vérbeli túralap, akkor ez már jelent valamit.

 

 

 

 

 

Olvasd el a HVG cikket itt!

 

Nézd meg biztonsági felszerléseink teljes kínálatát itt!