ó
 
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 • Logo
 


Diamir Vipec 12 – a biztonsági pin rendszerű sítúra kötés új fogalma

Már élőben megnézheted nálunk a Sarkcsillag Sport boltban, előrendeléseket már felveszünk a januári szállításra. Ne hagyd ki ha érdekel, mert egész Európa erre vár, nehogy lemaradj róla!

 Diamir Vipec 12 - Sarkcsillag Sport bolt

A svájci Fritschi cég 2013 januárjában Salt Lake Cityben, majd februárban a müncheni ISPO-n mutatta be először a Diamir Safety Tech System kötését, mely több év fejlesztőmunkájának az eredménye.

Mostanra elérkezett az idő, hogy ez a forradalmian új kötés végre konkrét nevet kapjon és 2014 januárjától az európai piacon kapható legyen.

A Diamir Vipec 12 a tökéletes felszerelés azok számára, akiket már megfertőzött a túrasí vírus és egy könnyű, kényelmes és kompromisszumok nélküli biztonságot nyújtó kötéssel akarják besíelin a gyönyörű hegyi tájakat.

A konvencionális pin rendszerű kötésekhez képest a Diamir Vipec 12 lényegesen jobb teljesítményt biztosít ugyanazon súly mellett. A Diamir Vipec 12 súlyában és biztonságában is egy felsőbb ligás minőséget nyújt, a legmodernebb alpesi kötések standardját is eléri.

 

Erő & Biztonság

Az erő közvetlenül a bakancsról a síre kerül átvitelre a széles alátámasztásnak és a komplett kötés nagyfokú stabilitásának köszönhetően. Az eredmény pedig: a leggyorsabb mély porhóban való lesiklás is tiszta élmény. A modern rendszerű alpesi kötésekhez hasonlóan az oldal irányú biztonsági oldás az automatikus orrkötés oldásán alapszik. A Diamir Vipec 12 kötés hossz-kompenzációja biztosítja, hogy a biztonsági oldás akkor is a beállított érték maradjon, ha a sí meghajlik. A Diamir Vipec 12 kötésbe tehát sohasem szorul be a bakancs, minden körülmény mellettDiamir Vipec 12 - Sarkcsillag Sport bolt a beállított értékkel működik a kötés biztonsági oldása.

 

Könnyű súly & Komfort

Ez a darabonként mindössze 470 g súlyú (sífék nélkül) extrém könnyű kötés a kényelmi funkcióival és az alpesi kötésekével megegyező biztonsági oldásával egy technikai remekmű.

 

Szembetűnő design & Színek

Álmaink válnak valóra, amikor a lélegzetelállító csúcsokra és völgyekre gondolunk, melyek hol vadak, hol szelídek és megkapóak. Ez az erővel és eleganciával jellemezhető világ elevenedik meg a Diamir Vipec 12 kötés egyedi és extravagáns formájában. Időtlen elegancia, vagy divatos megjelenés? Bármelyik lehetséges a variálható színes betétekkel.


 

A Fritschi kényes pontra tapintott az első olyan pin kötés megalkotásával, melynek orrkötése is old oldalirányban. A biztonság  és a márkafüggetlenség mindig is elsődleges szempont volt a svájci cégnél, ezért sem dobták piacra pin kötésüket addig, amíg ezeket 100%-ban meg nem oldották, s ezzel egy igen komoly hiányra hívták fel a figyelmet más pin rendszerű kötéseknél. Mivel a túrasí bakancs gyártóknál nincs szabvány a pin kötés fogadó betétjeinek elhelyezésére, ezért az szinte minden cégnél más magasságban van, illetve más a mélysége. Ebből adódóan a nem Fritschi pin kötések vagy túl szorosan, vagy túl lazán fogják a bakancsot, nem garantálva ezzel a beállított oldási erőt. A helyzet olyan komolyságú, hogy a Dynafit cég megalkotta saját bizonyítvány rendszerét a „Certified Inserts” fogalmát, s azt kommunikálja, hogy csak a Dynafit bakancsok kompatibilisek garantáltan a Dynafit kötésekkel és működnek tökéletesen és biztonságosan, bár a meghajlott lécnél való kötésoldás továbbra sem megoldott náluk.

Ezzel szemben a Fritschi SAFETY PIN SYSTEM megoldásánál a kötés egyénileg állítható minden típusú pin rendszerhez gyártott túrasí bakancshoz, így minden márkájú bakanccsal maximális biztonsággal és tökéletes funkcionalitással használható a Diamir Vipec 12 kötés.

 WWW.DIAMIR.COM


Sportélmény biztonságosan


Az állóképesség és a felszerelés alapvetően meghatározza, hogy egy, a hegyekben eltöltött nap tökéletesre sikerülhet-e. A modern felszerelések elterjedése megváltoztatta a túrasízés alapszabályait, a technikai fejlődés meredekebb mászásokat és gyorsabb, vadabb lesiklásokat tesz lehetővé. Ez magával hozza az emberi szervezet jóval nagyobb igénybevételét is és ez az a tényező, amely miatt a DIAMIR kötések nem ismernek kompromisszumot a biztonság és a funkcionalitás terén. A biztonság mindig előnyt élvez a létező legnagyobb arányú súlycsökkentéssel szemben a kötések megtervezésénél.

A DIAMIR kötések minden szituációban könnyen működtethetőek, ez a biztonságos használhatóság alapfeltétele. Hegymenetben és a lesiklás során a stabilitás és a torziós merevség egyaránt fontos szerepet játszik. A hatékony energia átvitel és a kifinomult kötés-oldási megoldások döntő fontosságú előnynek számítanak a lesiklás során.

 

Egy modern túrakötésnek az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:


Mászás során:

 • Könnyű fel- és levétel
 • A sarokemelő egyszerű használata
 • Magas gyaloglási komfort

 

Lesiklás során:

 • Optimális energiaátvitel a sí teljes hosszában
 • Alpesi kötéshez hasonlóan megbízható kötés oldási megoldás
 • Kiemelkedő stabilitás

 

 

Fritschi Swiss cégtörténet


A legmagasabb technikai színvonal évtizedek óta


A DIAMIR túrasí és freeride kötések a mai napig Svájcban, Reichenbach im Kandertal-ban készülnek. Az első síkötések 1964-ben készültek el. Azóta a vállalat folyamatosan új ötletekkel dolgozik és fejleszti a technikai megoldásokat. A Fritschi az innovatív és kiváló minőségű termékei miatt évtizedek óta meghatározó viszonyítási alapnak számít a téli hegyi sportok világában.

Egy, a hegyekben eltöltött tökéletes nap alapfeltétele a megfelő felszerelés választás. A DIAMIR – Fritschi Swiss síkötések a létező legmegbízhatóbb társak egy sítúrázó életében. Minden esetben az elérhető legnagyobb biztonságot és optimális felhasználhatóságot nyújtanak magashegyi környezetben.

A Fritschi Swiss által gyártott lépésfunkcióval ellátott síkötések a Nanga Parbat délnyugati oldala után kapták a nevüket. Nemigen van olyan hegy a világon, amely hasonlóan lenyűgöző látványt nyújtana, mint ez a 8125 méter magas csúcs a Himalájában. A legkeményebb úton megközelíthető csúcs Diamir (a hegyek királya) néven is ismert.

 

Fritschi Swiss

A biztonság és a megbízhatóság alapfeltételek a hegyekben. A cég minden tudását és tapasztalatát ezen tényezők tökéletesítésére használja fel. Minden esetben a minőség és az innováció a legfőbb cél. Minden egyes termék megfelel a vonatkozó DIN ISO szabványoknak és a TÜV által ellenőrzésre és minőségi tanúsításra kerül. A Fritschi AG Swiss Bindings a mai napig Reichenbach im Kandertal-ban, Svájcban található. A cég 45, magasan képzett alkalmazottja fejleszti és gyártja a csúcstechnológiákat felvonultató túrasí és freeride kötéseket, amely kötések a Diamir-Fritschi Swiss márkanév alatt a világ minden részén megtalálhatóak.

 

Svájci minőség

A Diamir kötések már első ránézésre megkülönböztethetőek a többi kötéstől a tökéletes design és a hibátlan minőség következtében. Folyamatos ellenőrzés alatt áll a teljes gyártási folyamat, kezdve az alapanyagkiválasztástól egészen a funkcionalitási vizsgálatokig. Minden egyes elkészült kötés egyedi rendszer ellenőrzésen esik át. A márkanévtől elvárt és megszokott precíziós kivitelezés és megbízhatóság csak ilyen szigorú ellenőrzés mellett garantálható. Természetesen a legmagasabb svájci minőség megkövetelése az összes alkatrész beszállítóra is vonatkozik, az egy pár síkötés elkészítéséhez szükséges 166 alkatrész majdnem száz százaléka svájci beszállítóktól érkezik.

 

Innovatív technológia

A Diamir- Fritschi Swiss síkötések innovatív, felsőkategóriás technológiai kivitelezése folyamatosan hatással van az egész túrasí piacra. A folyamatos fejlesztések mögött álló fő hajtóerő az az öröm, amely új termékek kifejlesztésében rejlik, amelyek technikai fejlettségük és vonzó kivitelezésük okán hozzájárulnak az egész sportág fejlődéséhez.

 

 Hivatalos magyarországi forgalmazó: Sikercsillag Kft.

mintabolt: Sarkcsillag sportbolt

1034 Budapest, Bécsi út 141/5. 

új felszerelések, kötések, kiegészítők, szerviz és alkatrész.

 

 

Diamir- Fritschi Swiss kötések:


 • Diamir Freeride PRO

Határtalan síélmény a porhóban szűz lejtőkön: a Diamir Freeride Pro semmit sem bíz a véletlenre, rövid mászások során az elérhető legnagyobb gyaloglási kényelmet míg a lesiklás során tökéletes erőátvitelt nyújt.

Szélesebb, fejlettebb, könnyebb

 

Napjainkban a sílécek fejlődése nem áll meg, sőt: nemcsak egyre szélesebbé és tudatosabb kialakításúvá válnak de egyre többet profitálnak a mindnagyobb torziós merevség eléréséből. A valóban lenyűgöző szélességük és stabilitásuk ellenére ezek a csúcskategóriás valódi freeride sík egyáltalán nem nehézsúlyú versenyzők. Az új alapanyognak és gyártási módszereknek köszönhetően a lécek súlya minimalizálható. Természetesen mindezen újítások amelyek forradalmasították a lesiklási élményt csak akkor élvezhetőek ki igazán, ha a síhez minőségében megfelelő kötés párosul.

 

A Freeride Pro egyesíti magában mindazt, amit akár a freeride sízők mágikus formulájának is nevezhetnénk:

 • Felsőkategóriás lesiklási teljesítmény
 • Maximális gyaloglási kényelem
 • Alpesi kötésekhez viszonyítható minőségi előírások, még gumitalppal rendelkező bakancsok esetében is
 • Alacsony súly
 • Könnyű kezelhetőség
 • Kifejezetten széles síkkel való használatra kifejlesztve

 

A tökéletes erőátvitel érdekében: PTC technológia

 

A PTC (Power Transmission Control) technológia legutolsó generációjának felhasználása az, ami megkülönbözteti a Freeride Pro-t az összes eddigi freeride kötéstől. Ez a technológia lehetővé teszi a teljes és tökéletes erőátvitelt, más szavakkal a PTC a kulcs, amellyel elérhető a jó leszorító erő a sí teljes hosszában. Ennek köszönhetően a Freeride Pro olyan lesiklási teljesítményt képes felmutatni, amely valóban csak felsőkategóriás alpesi kötésekkel összehasonlítható.

Az egyetlen olyan freeride kötés, amely megfelel a túrasí bakancsokra vonatkozó ISO 9462 szabványnak.

 

Rendkívül tartós, jó minőség a prémium minőségű alapanyagoknak és az aprólékos iparosmunkának köszönhetően: a Freeride Pro kötés elnyerte a TÜV minőségbiztosítását és megfelel az alpesi és túrakötésekre vonatkozó ISO 13992 és 9462 szabványoknak ugyanúgy, ahogy a a túrasí és alpesi bakancsokra vonatkozó ISO 9523 és 5355 szabványoknak is.

 

 • Diamir Eagle 10/12

Ez a kötés elérte azt, amit eddig senki más nem volt képes: kombinálja a maximális gyaloglási kényelmet és stabilitást a legminimálisabb biztonsági kompromisszumok nélkül. A Diamir Eagle esetében a felsőkategóriás felhasználhatóság kis súllyal és könnyű kezelhetőséggel párosul. Az Eagle 12 sajátossága, hogy a hozzáadott tartalék állítás révén túlléphet a DIN állítási tartományon.

 

Kötés professzionális sítúrázók részére

 • Komplett gyaloglási komfort
 • Alpesi kötésnek megfelelő biztonsági előírások
 • Az elérhető legjobb tartás és stabilitás még extrém körülmények között is
 • Könnyű kezelhetőség
 • Kiemelkedő lesiklási tulajdonságok

 

Optimálisan elhelyezett forgáspont

 

A Diamir újonnan kifejlesztett Gliding Technology eljárásának köszönhetően a gyaloglás és a mászás annyira természetes és biztonságos, mint soha azelőtt. A kötés optimálisan elhelyezett forgáspontja lehetővé teszi a láb természetes mozgását és mindemellett az újítás a legszigorúbb biztonsági előírásoknak is megfelel.  A 2009-ben ISPO Outdoor Award-al kitüntetett újításnak köszönhetően az optimális gyaloglási komfort és a nagymértékű biztonság többé már nem ellentmondás.

 

 

Minőségbiztosítás és szabványi megfelelések

Rendkívül tartós, jó minőség a prémium minőségű alapanyagoknak és az aprólékos iparosmunkának köszönhetően: az Eagle kötés elnyerte a TÜV minőségbiztosítását és megfelel az alpesi és túrakötésekre vonatkozó ISO 13992 és 9462 szabványoknak ugyanúgy, ahogy a a túrasí és alpesi bakancsokra vonatkozó ISO 9523 és 5355 szabványoknak is.

 

 • Diamir Experience

 

A kényelem nem luxus, hanem a biztonság előfeltétele

Mint minden Diamir kötés, így az Experience is felsőkategóriás technológiát és extrém felhasználóbarát kezelhetőséget nyújt minden funkciójában. A mindenkor meglévő maximális biztonság az, ami lehetővé teszi a kötés előnyös tulajdonságainak maradéktalan kihasználását.

 • Maximálisan felhasználóbarát kezelhetőség megbízható ki- és belépéssel
 • Könnyű, stabil, a lábat jól tartó mászást tesz lehetővé
 • Alpesi kötésnek megfelelő biztonsági előírások
 • Rendkívül könnyű kialakítású, ennek ellenére az összes kényelmi funkcióval rendelkezik
 • Kiemelkedő lesiklási jellemzők

 

Univerzális túrasí kötés

A cég univerzálisan felhasználható túrasí kötéseként a Diamir Experience tartalmazza a Diamir Explore összes kiváló tulajdonságát és felsőkategóriás jellemzőjét. Habár az Experience a kezdettől fogva egy jóval kompaktabb, könnyebb kötésnek lett kifejlesztve, optimális teljesítményt nyújt nemcsak egy gyakorlott túrasízőnek, de egy kezdőnek is megfelelő társa lehet, mivel alapjellemzői: kiemelkedően megbízható használat és maximális stabilitás, amelyek révén az első sítúra is már valódi öröm úttá válhat.

 

Minőségbiztosítás és szabványi megfelelések

Rendkívül tartós, jó minőség a prémium minőségű alapanyagoknak és az aprólékos iparosmunkának köszönhetően: az Experience kötés elnyerte a TÜV minőségbiztosítását és megfelel az alpesi és túrakötésekre vonatkozó ISO 13992 és 9462 szabványoknak ugyanúgy, ahogy a a túrasí és alpesi bakancsokra vonatkozó ISO 9523 és 5355 szabványoknak is.

 

 

Diamir kiegészítők


 • Axion firnvas

 

Az Axion firnvas használatával a kemény terepen végrehajott veszélyes mászási műveletek ideje lejárt. A firnvas bármikor használatra kész, mivel az Axion rögvest a túra elején a kötéshez csatlakoztatható. Bármely környezetben könnyedén aktiválható a síbot használatával hogy biztonsági támaszt nyújtson. Amennyiben már nincsen szükség a firnvasra, ugyanilyen könnyedén deaktiválható. Nincs szükség arra, hogy leszereljük és elsüllyesszük a hátizsákunkban, csak azért, mert pillanatnyilag nincsen az Axion-ra szükségünk. Jelen pillanatban az Axion az egyetlen firnvas, amely ilyen könnyedén és megbízhatóan használható.

Az Axion a Freeride Pro / Eagle kötésekkel (fekete verzió) és az Experience (piros verzió) kötéssel is kompatíbilis.

A firnvas az ISPO Outdoor Award díjazottja.

 

 • Klasszikus firnvas

A klasszikus firnvas egy megbízható segítség hegyi környezetben, amely kisegítő biztonsági eszközként képes funkcionálni minden körülmények között.

 

 • További kiegészítők:
 • sífék
 • biztonsági heveder
 • visszapattintó rugó