ó
 
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
  • Logo
 


Majd ha megtalálod a neked megfelelő sít, akkor leszel igazán király!


A túrasí léceket is több osztályba soroljuk, nem véletlenül. A felhasználási területnek megfelelően célszerű választani. Régebben minden sokkal egyszerűbb volt. Csak pár túrasí felszerelést gyártó cég volt és mindegyik csak néhány típust kínált. Mára a piac szinte már átláthatatlan, akkora lett a kínálat. És mivel csak akkor leszel igazi király, ha megtaláltad az igazán neked való sít, ezért elkészítettük ezt a kis összefoglalót, hogy könnyebb legyen eligazodni a kínálatban.

Fontos, hogy őszinte legyél magaddal és világos legyen számodra, hogy mire van szükséged. Ez elsősorban a sí tudásodtól függ, majd pedig attól, hogy milyen jellegű sítúrákat akarsz tenni.


Versenysík:

túrasí lécSzuperkönnyűek és általában keskenyek (64-65 mm középszélesség), de manapság már megjelentek 78 mm középszélességű változatokban is. A kis tömeg elsősorban a gyors felmenetelt teszi lehetővé versenyek alkalmával. Aki csak pályán kíván síelni velük az is megtalálja bennük az örömét, főleg a mostanában megjelent 70 mm fölötti középszélességűekben. Teljesen értelmetlen választás viszont ez a síkategória azoknak, akik klasszikus sítúrákra akarnák használni. Általában egy, ritkán két méretválasztékban elérhetőek. Ne hagyd hát hogy magaddal ragadjon a gramm-mánia, de egy könnyű sí könnyű kötéssel (Fritschi Vipec 12) esetleg ultrakönnyű kötéssel (Hagan ZR) felfelé menetben ámulatba tudja ejteni az embert a légiességével.

Ajánlatunk ebben a kategóriában:


A versenysínek pont ellenkezője a következő kategória.


Freeride és Túrafreerider sík:

Míg a verseny sík súlya 1,3 kg/pár körül van, addig a túrafreeriderek 4,5 kg/pár súllyal büszkélkedhetnek. Az is igaz, hogy a síbaki alatti túrasí lécszélességük akár 115 mm is lehet. Erősebb, teherviselőbb belső felépítés, kemény oldaltámasz a kantni mögött. A klasszikus túrasízőknek ez sem az igazi választás, hiszen ezek a versenysíkkel ellentétben pont lesiklás orientáltak, és emiatt egy hosszabb hegymenet kicsit „munkásabb” velük.  Mivel az ilyen síkkel a lesiklás igazi öröm, ezért a sítudásnak is meg kell lenni hozzá, igaz, hogy egy kezdő túrasíző hamarabb megtalálja bennük az élménysízés érzését és lehetőségét.

Ajánlatunk freeride kategóriában:

Ajánlatunk túrafreeride kategóriában:


A fenti két kategória között található a harmadik kategória.


Komfort- vagy allround túrasí lécek:

Kialakításuktól függően van amelyik kényelmesebb és van amelyik sportosabb. A középszélességük 75-85 mm körül van. Súlyuk 170 cm sí túrasí lécesetén 2-2,7 kg körüli attól függően, hogy inkább felmenetel, vagy lesiklás orientáltak-e. Ebben a kategóriában van a legnagyobb választék, ami nem véletlen, hiszen ez a kategória a célszerű választás a túrasízők döntő részének. A megfelelő síhossz is függ a sítudástól is természetesen, de mint ökölszabály mondhatjuk, hogy a  testmagasság legyen a kiindulási viszonyítási alap. A túl rövid sí választással sokkal több gond lehet, mint egy kicsit hosszabb sível. Ne abból induljunk ki, hogy a „pályán évek óta ezt használom”. A pályán kívüli hóviszonyokra kell a megfelelő hosszúságú síléc.

Ajánlatunk ebben a kategóriában:


Sarkcsillag Sport webshop - minden ami nordic walkingA fent felsorolt kategóriába tartozó sík a felépítésük és geometriájuk miatt össze nem hasonlítható síélményt biztasítanak a több évvel ezelőtti változatokhoz képest, és akkor még nem is említettük a Rocker sík nyújtotta előnyöket.


Nézelődj webáruházunkban, de még jobb ha ellátogatsz hozzánk, hiszen személyes elbeszélgetés után tudunk igazán jó szakmai tanácsot adni és segíteni megtalálni a számodra legjobb sít, hogy igazi király lehess pályán kívül is.